Cu toate că originea parfumului ne poartă în egiptul Antic, arabii au fost cei care au știut să perfecționeze și să dezvolte constant noi tehnici de fabricare a parfumurilor. Atât de mult încât au reușit să dețină monopolul comerțului cu arome și condimente.

La Parfumat, parcurgem istoria parfumului, făcând o oprire în civilizația antică a Arabiei pentru a vă învăța totul despre parfumurile arăbești și influenţa lor în întreaga lume.

Istoria parfumului în Arabia

Despre vechea Arabie de Sud se știe că era foarte diferită de deșertul din prezent, așa cum este el în zilele noastre: luxuriant și plin de plante. În vremurile străvechi, sudul Arabiei era o zonă cunoscută ca țara parfumurilor. În Coran, Cartea Sfântă a Islamului, paradisul era descris ca un loc plin de copaci și grădini, râuri minunate și cu un miros minunat de parfum de mosc.

Deja în secolul al X-lea, renumitul filozof și doctor arab Avicenna, a introdus apa de trandafiri în lumea musulmană pentru parfumarea camerelor din casă. Acesta a fost elementul-cheie pentru a produce mai departe arome, atât de mult încât a fost considerat un adevărat simbol al purității și înțelepciunii lui Allah.

Arabii și secretele alchimiei

Arabii au fost cei care au aplicat alchimia în fabricarea parfumurilor, această nouă știință, la vremea sa, propunându-și să realizeze chintesența plantelor, extragând esența proprietăților lor prin distilare succesivă dintr-o plantă în scopul obținerii uleiurilor sale esențiale.

Arabii au profitat de această dezvoltare a alchimiei în fața declinului industriei parfumurilor din Occident, perfecționând alambicul pentru distilarea alcoolului, folosit pentru obţinerea bazei parfumului.

Aceasta a dus la o expansiune rapidă, comerțul și popularitatea în Evul Mediu, și o revoluție în modul de fabricare a parfumurilor.

Sosirea arabilor în Spania

Cruciadele (1096 – 1291) au fost un moment-cheie pentru introducerea parfumurilor arăbești în Occident. Asta, deoarece soldații întorși în Europa din misiunile lor militare au adus în țările natale parfumuri și esențe străine.

Parfumul a parcurs un nou traseu, odată cu sosirea arabilor în Spania: a ajuns în Franța, țară care a fost capabilă să îl industrializeze. Totodată, Granada și Sevilla au devenit centre de parfumuri extrem de importante, comparabile cu Bagdad și Damasc.

Inclusiv după expulzarea arabilor din peninsulă, parfumierii au fost singurii privilegiați, salvați, care au putut rămâne în Spania. Dacă ar fi plecat, aceștia ar fi luat cu ei secretul, și anume, formulele „magice” pentru fabricarea parfumurilor arăbești.

Arabii erau cei care dețineau monopolul asupra comerțului cu arome și mirodenii. Ba mai mult, se spune că Mohamed ar fi declarat că cele trei lucruri preferate ale sale erau femeile, copiii și parfumurile, iar Paradisul descris de el era plin de parfumuri rafinate.

Cele mai bune parfumuri arăbești

Arabii au fost specialiști în combinarea cu succes a  uleiurilor aromatice și a esențelor florale, a esențelor lemnoase și a esențelor condimentate care dau naștere unor arome simple, pline de prospețime și eleganță.

La Parfumat, vă întâmpinăm cu un catalog variat de parfumuri arăbești obținute prin tehnici, forme și compoziții caracteristice colțului lumii din care provin! Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate, mirosul lor unic și original oferind unicitate oricărui fan al esențelor estice.